7 przekąsek przed treningiem

przekąska

Podczas treningu potrzebujemy sporo sił, żeby wykonać go zgodnie z założeniami. Kiedy w czasie biegu pojawia się niekomfortowe uczucie ssania w żołądku, a co gorsza słabniemy, wtedy jak najszybciej marzymy o jego zakończeniu. Warto więc przed wysiłkiem zjeść coś pożywnego oraz dającego dużo energii. Oto kilka naszych pomysłów na przedtreningową przekąskę.


1. Obieramy jednego banana. Jego wielkość zależy od naszych potrzeb. Maczamy go w miodzie i tak spożywamy.


2. 7 daktyli moczymy przez 30 minut w niewielkiej ilości wody. Potem dodajemy do nich łyżkę kakao oraz garść orzechów laskowych wcześniej podprażonych w piekarniku. Całość blendujemy.


3. Obieramy ze skórki pół mango i połowę średniej wielkości banana. Kroimy owoce na drobne kawałki i dodajemy garść borówek. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, następnie blendujemy. Od ilości dolanego mleka zależy gęstość naszego smoothies.


4. Obieramy jednego banana, którego następnie rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy do niego dwa jajka oraz szczyptę soli i całość mieszamy do jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię, na którą dajemy łyżeczkę masła klarowanego. Potem smażymy na niej placki z wcześniej przygotowanej masy.


5. Dwie łyżki suchych nasion chia wsypujemy do wysokiego pucharka. Następnie wlewamy do niego pół szklanki mleka migdałowego. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie dodajemy ulubione owoce (np. maliny, truskawki, borówki itp.).


6. 5 łyżek kaszy jaglanej należy najpierw przepłukać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Gotujemy kaszę,następnie blendujemy ją wraz z łyżeczką miodu, masła orzechowego i połową szklanki mleka roślinnego, np. kokosowego. Przekładamy do naczynia, polewamy zmiksowanymi owocami: może to być np. banan z garścią malin lub truskawek.


7. Ciasteczka owsiane. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych, pół banana, 2 szt. namoczonych wcześniej daktyli, 2. szt. namoczonych suszonych śliwek, 1 łyżka rozdrobnionych migdałów, łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru
Blendujemy daktyle z bananem i śliwkami, dodajemy resztę składników, mieszamy, formujemy ciasteczka, pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetnij
Share on linkedin
Udostępnij