Mówi się, że biegi ultra, to zawody w jedzeniu i piciu. Co spożywać podczas przygotowań oraz w trakcie ultramaratonów radzi biegacz długodystansowy i dietetyk mgr Łukasz Mielewczyk.
- Należy do planu biegowego dodać trening żywieniowy, podczas którego sprawdzamy tolerancję naszego organizmu na różnego rodzaju pokarmy i płyny. Wtedy mamy czas na eksperymenty, które ułatwią nam ustalenie strategii podczas zawodów. Jest to o tyle istotne, że efektywne picie i odżywianie może decydować o ukończeniu biegu oraz dobrym wyniku.
- Na kilka dni (3-4) przed zawodami warto zastosować ładowanie węglowodanami w celu uzupełnienia glikogenu mięśniowego. Zmniejszamy wtedy objętość treningu, a zwiększamy ilość spożywanych węglowodanów, nawet do 10-12g/kg masy ciała.
- Nie zapominamy również o odpowiednim nawodnieniu organizmu. W tym celu możemy również dosalać posiłki, dzięki czemu zwiększymy ilość zatrzymywanej wody w organizmie, jak również skompensujemy ubytki sodu podczas zawodów.
- Posiłek przedstartowy, czyli zazwyczaj śniadanie powinno być lekkostrawne, niskobłonnikowe i zostać spożyte w odpowiednio długim czasie przed zawodami, żeby nie odczuwać dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Można np. spożyć kanapki lub tosty z dżemem + sok owocowy, owsiankę z rodzynkami, mlekiem roślinnym i niewielką ilością owoców, smoothie z jogurtem i owocami, ryż z owocami. Wcześniej testujemy takie pożywienie na treningach.
- Podczas trwania zawodów pamiętamy o nieustannym uzupełnianiu płynów, jednak trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością spożywania samej wody, ze względu na duże ryzyko wystąpienia hiponatremii.
- Żywność i płyny muszą być wcześniej sprawdzone na treningach.
- Wypijaj około 500-600 ml płynów na godzinę lub tyle ile wynosi tempo pocenia się (sprawdzić wcześniej na treningach – masa ciała przed treningiem – masa ciała po treningu + spożyte płyny – ilość wydalonego moczu/czas treningu). Można również zastosować to w ten sposób, że na każdy utracony 1kg masy ciała wypijamy 1,25-1,5 l płynów.
- Zabierz ze sobą na bieg zarówno napoje zawierające węglowodany, wodę, jak również napoje izotoniczne, elektrolity w płynach lub tabletkach, aby zapobiec hiponatremii. Przelicz ilość płynów jaka będzie potrzebna na trasie.
- Zabierz ze sobą odpowiednią ilości żeli, batonów energetycznych oraz inne produkty wcześniej przetestowane na treningach, które uzupełnią straty energetyczne.
- Weź na bieg słone przekąski, które toleruje twój organizm oraz tabletki z solą, w celu uzupełnienia sodu.
- Żywienie oraz picie rozpocznij dość wcześnie, żeby być odpowiednio nawodnionym i z zapasem energetycznym podczas całego wyścigu. Jeżeli za wcześnie dojdzie do wyczerpania energii, to na późniejszych etapach zawodów może to stanowić duży problem, łącznie z nieukończeniem biegu.
- Jeżeli na punktach kontrolnych tracisz na masie ciała, przyjmij napoje zawierające sód, które sprzyjają nawodnieniu. Jeśli przybierasz na masie ciała zmniejsz ilość spożywanych płynów, a spożywaj więcej produktów z sodem.
- Przyjmuj pożywienie i napoje o różnych smakach, żeby nie znudzić się jednym oraz nie doprowadzić do nudności.
- Dostarczaj organizmowi ok. 250 kcal na godzinę w formie płynnej, czyli najbardziej optymalnej.
- W późniejszych etapach biegu istotne mogą okazać się napoje z kofeiną zapobiegając jednocześnie znudzeniu, jak również dostarczając odpowiednią ilość energii.